EgoismAcril pe panza

Uneori avem nevoie de mai mult spatiu pentru propria persoana. Sunt acele momente in care ne intoarcem spre Sinele nostru, spre adevaratul Eu. Scopul este pur egoist; e acela de a ne cunoaste pe noi insine mai bine si in acest fel sa intelegem mai bine ce avem de facut si cum putem fi de folos celorlalti.
Problema apare atunci cand uiti sa ne mai gandesti la “celalat” altfel decat la un suflet ce are exact aceleasi nevoi ca si tine si incerci sa-l subordonezi vointei tale:

“Egoism nu inseamna ca cineva sa traiasca asa cum doreste, inseamna a cere altor oameni sa traiasca asa cum acel cineva doreste sa traiasca.” (Oscar Wilde)

Si daca se intampa asa, atunci egoistul ajunge sa fie un singuratic, vesnic nemultumit, agresiv sau deprimat – nu intelege ca ceilalti nu se pot apropia de el fiindca de prea mult “eu” nu mai e loc pentru “noi”.

Ai obsevat ca atunci cand stai langa un om extrem de egoist ti-e frig?
Probabil de aceea a spus Titu Maiorescu:
“Prin negura egoismului nu strabate caldura adevarului, nici lumina frumosului.” Ti-a spus cineva ca esti egoist? Mie, da. Cu totii suntem, e in natura noastra umana sa fim egoisti.
Dar este in natura noastra divina si sa fim altruisti.
Toul e sa gasim echilibrul intre: egoismul nostru, prin dorinta de a cauta sa cunoastem,sa ne autocunoastem si altruismul nostru, prin dorinta de a ne aduce contributia la o lume mai buna, daruind ceea ce ni s-a dat.

Am gasit in “Kabbala revelata” a lui Michael Laitman, si am selectat, o explicatie foarte logica a ceea ce inseamna egoismul:
“De fapt, altruismul nu este o opţiune. Doar pare, ca şi cum noi am putea să alegem dacă putem fi egoişti sau altruişti. Dar dacă examinăm Natura, observăm că altruismul este legea fundamentală a naturii. De exemplu, fiecare celulă din organismul uman, este în mod inerent egoistă. Dar ca să existăm, trebuie să-şi reprime tendinţele egoiste, pentru binele corpului. Recompensa pentru această celulă este că experimentează nu doar propria existenţă, dar şi viaţa întregului corp.
…………..
Iniţial, toţi oamenii erau interconectaţi. Simţeam şi gândeam despre sine precum o singură fiinţă umană, şi acesta este exact modul în care Natura ne tratează. …….. Totuşi, în ciuda uniunii noastre iniţiale, pe măsură ce egoismul nostru creştea, ne-am pierdut treptat senzaţia de uniune şi am devenit din ce în ce mai distanţi unii faţa de alţii.”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s